«Sâlih (ve doğru) rüya Allah-ü Teâlâ'dandır (C.C). Kötü rüya ise şeytandandır. Sizden biri hoşuna gitmeyen bir rüya gördüğünde, uyandığında sol tarafına üç kez üflesin ve rüyanın şerrinden Allah'a sığınsın. Böyle yaparsa o rüya zarar vermez» denilmektedir.
Böyle bir rüya gören kimse uyandığında sol tarafına üç defa tükürür gibi yapmalı ve rüyanın kötülüğünden Cenâb-ı Hak'a (C.C) sığınmalı ve rüyayı kimseye anlatmamalıdır. Mümkünse kalktığı gibi abdest alarak iki rekât namaz kılmalı ve o gün fakirlere sadaka vermelidir. Zira sadaka, kişinin başına gelebilecek tüm musibetleri defeder.
Bir de kişinin uyanıkken yaşadığı olaylardan etkilenerek veya bir hastalık, korku gibi nedenlerle gördüğü rüyalar vardır ki, bu rüyalar yorumlanmaz ve gerçekleşmez. Örneğin, ateşli bir hastanın rüyasında bir dere kenarına gidip su içmesi ya da gündüz biriyle tartışan birinin gece rüyasında o kişiyle kavga etmesi gibi. Bu tür rüyaları, İslâm rüya yorumcularından olan Câfer-i Sâdık (R.A) şöyle açıklamıştır:
«Karışık görülen, yorumu zor olan, uyanıldığında hemen unutulan ve zihinde silik kalan, kişiye etki etmeyen rüyalar tabir edilmez ve bir anlam taşımazlar.»
Bununla birlikte herkes bilmelidir ki; görülen her rüya Rahmanî olmadığı gibi Şeytanî de olmayabilir. Korkutucu görünen bazı rüyalar, aynı zamanda güzel bir habere işaret ediyor olabilir. Buna örnek olarak şu olayı verebiliriz.
Ashâb-ı Kirâm'dan Ümmül Fazl (R.A) bir gün Resûlullah’ın (S.A.V) yanına gelerek;
— Ey Allah’ın Resûlü, ürkütücü bir rüya gördüm; dedi.
— Hayırdır, dedi Resûlullah.
— Yâ Resûlullah, mübarek bedeninizden bir parça kesilip kucağıma bırakılmıştı. O zaman Resûlullah gülümseyerek şöyle buyurdu:
— Ey Ümmü’l Fazl, yakında Hz. Fatıma (R. Anha) bir çocuk dünyaya getirecek ve onu kucağına alacaksın. Gerçekten de Hz. Fatıma (R. Anha) Hz. Hasan (A.S)'ı doğurdu ve Ümmü’l Fazl onu kucağına aldı.
Bir kimse rüyalarının doğru çıkmasını istiyorsa, doğru sözlü olmalı, koğuculuk ve gıybet gibi kötü huylardan uzak durmalıdır. Ayrıca, uyumadan önce abdest alarak sağ tarafa doğru yatarak uyuması müstehaptır.